Cover

Grootkeukenmedewerker

Help je graag bij het bereiden van maaltijden: groenten reinigen, snijden en verwerken? Werk je graag in team en wil je bijleren op vlak van snijtechnieken, reinigen van vis, voorbereiden van vlees, ingrediënten inschatten?

Dan is een opleiding grootkeukenmedewerker geknipt voor jou!

Binnen de opleiding grootkeukenmedewerker krijgen de jongeren een basisopleiding in de verschillende taken van een grootkeuken zodat ze later als grootkeukenmedewerker in rusthuis, ziekenhuis, traiteurdienst, grootwarenhuis of restaurant kunnen tewerkgesteld worden.

Deze opleiding wil je leren in teamverband opdrachten uitvoeren in de grootkeuken.

Vak Kwalificatiefase Integratiefase
4e jaar 5e jaar 6e jaar
Geïntegreerde algemene sociale vorming
Algemene sociale vorming 5 5 4
Godsdienst 2 2
ICT 2 2
Lichamelijke opvoeding 3 3
Beroepsgerichte vorming
Grootkeuken 12 12 7
Onderhoud 1 1
Bakken 3 3 3
VVOH 1 1
Totaal 32 32 14

Algemeen:

* het voorkomen verzorgen,

* taken veilig en hygiënisch uitvoeren,

* producten en grondstoffen herkennen,

* de toepasselijke opslag- en bewaartechnieken uitvoeren,

* voor de hygiëne en het onderhoud zorgen,

* werkzaamheden in de grootkeuken plannen en voorbereiden,

* leveringen van grondstoffen behandelen,

* gereedschap gebruiken en machines bedienen en onderhouden,

* in team werken,

Met voorschriften inzake kwaliteit, welzijn, veiligheid en milieu omgaan, vooral:

* sorteren en opslaan van verschillende soorten afval,

* speciale werkkledij dragen.

Keukenvaardigheden:

* de vereiste hoeveelheden ingrediënten inschatten,

* vis reinigen,

* verschillende snijtechnieken voor vlees, groenten en fruit uitvoeren,

* verschillende kooktechnieken uitvoeren,

* versnijden,

* in porties verdelen,

* helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten.

Grootkeuken:

* grootkeukengerechten voorbereiden en bereiden,

* een toonbankplan toepassen,

* onder begeleiding de dienst verzorgen aan een toonbank in een grootkeukenrestaurant,

* de klanten bedienen.